Foglalj időpontot bemutatótermünkbe online vagy a +36 20 326 8115-es telefonszámon.

Teakfa

A Teakfa szent faként a nyugalom, ellenálló képesség és a védelem szimbóluma. Építészetben és bútorgyártásban is előszeretettel használják állóképessége és rendkívüli anyaga miatt, kitermelése ma már szigorúan kontrollált, így egyre gyakrabban találunk újrahasznosított tikfa bútorokat forgalomban.A Teakfa, más néven tikfa, tíkfa, vagy indiaitölgy az árvacsalánfélék családjába tartozik. Lombhullató, és átlagosan 40 méter magasra nő, amit 50 év alatt ér el. A faanyaga fiatalon fehéres vagy világos sárgás barna színű, egy idősebb fa anyaga pedig arany vagy középbarna. Merev, kemény állagú, illatát sokáig megőrzi. Átlagon felül kopásálló, jól ellenáll az időjárásnak is. Idővel megrepedezik, patinássá válik, de ez csak növeli a szépségét. Tengerszinten nem található, elsősorban alacsony hegyvidéken lelhető fel. Főleg Indiában, valamint Délkelet-Ázsiában fordul elő, de értéke és széleskörű felhasználása miatt Afrikába és a Karib térségbe is telepítettek. Fő kitermelői: Myanmar, India, Thaiföld, Indonézia és Sri Lanka.Indiában több mint 2000 éve alkalmazzák és az egyik legértékesebb faanyag. Palotákban és templomokban is alkalmazták a nagy tűrőképessége és kopásállósága miatt. Ez a fa tökéletes választás nemcsak beltéri bútorok, dekoráció, asztal, szekrény, tükör stb., de kültéri bútor, kerti bútor, ülőke, teakfa kerti asztal készítéséhez is kiváló. Bútorgyártáson kívül használják még: hidak, nyílászárók, padlók, rakpartok és hajóépítésre is.A tikfa a történelem során számos különböző okból szent faként vált ismertté. Nyugtató, gyógyító és védő hatású. Rendkívüli anyagának köszönhetően az ellenállóképesség szimbóluma. A belső értékrend védelmének, a haladásnak és növekedésnek az üzenetét közvetíti.

A teakfa bútor ápolása

Fontos: minden fából készült termékünk gondos kezelést kap mielőtt forgalomba helyezzük. A színre festett termékeknél csak enyhén nedves vagy száraz puha ronggyal szabad tisztítanunk felületet. Olaj, lakk vagy viasz használata károkat okozhat a kézi festésben és nem segíti az anyag fenntartását!

A natúr vagy pácolással, lakkozással kezelt felület esetén szükség lehet ápolásra, hogy fenntartsuk és meghosszabbítsuk a termékek egészséges élettartamát.

Ha szeretnénk megőrizni a fa természetes szépségét akkor érdemes viasszal (wax) és olajjal kezelni. A wax anyagot bele kell dolgozni és a felesleget le kell törölni. Ha olajat használunk, célszerű egy ecsettel felvinni a felületre, annyit amennyit be tud szívni magába. Ezeket az eljárásokat a jó idő végével kell elvégezni kerti bútoroknál. Érdemes 3-4 havonta olajjal, egy szöszmentes ronggyal áttörölni. Papírtörlőt ne használjunk, mert megkarcolhatja a fa felületét. Kezelés előtt a felgyülemlett szennyeződések eltávolításához használjunk puha sörtéjű kefét és szappanos vizet. Kerüljük a magasnyomású mosókat és az acélgyapot használatát.
A nem tisztított teakfa néhány év múlva sötétszürkévé vagy feketévé válhat. Ennek elkerülésére javasoljuk egy kimondottan teak fához ajánlott tisztítószer beszerzését, ami eltávolítja a bútorok felületéről a felgyülemlett szennyeződéseket és zsírokat, és akár olyan fényesítő összetevőket is tartalmaz, amelyek segítenek visszaadni a teak eredeti színét.

Fenntarthatósága

A teakfa kitermelése nagyrészt mesterséges ültetvényekről történik és kopásállósága, hosszú élettartama miatt fenntartható. Teljes mértékben újrahasznosítható akár biomassza energiaként is.

Érdekességek a teak fáról

A legidősebb Teakfa Indiában található azon belül pedig Keralában, ami India legsűrűbben lakott állama.
A Teakfa nagyban hozzájárult a 18. századi angol flotta dominanciájához. Akkoriban a Teakfa számított a legjobb hajó alapanyagnak mivel a belőle készült hajók akár 100 évet is kibírtak. A hajógyárakat Indiába, Bombay közelébe telepítették. Az angol flotta hajói előtte tölgyből készültek, ami a Teakfa hajók élettartamának körülbelül a felét bírta. Összehasonlítás képpen a modern acél hajók átlagosan 50 évet bírnak.
A teakfa őshonos helyein az őslakosok teát is készítettek a fa kérgéből mivel a fa egyébként a mentafélék családjába tartozik. Az őslakosok szerint a tea segít a fejfájáson, lázon és a hasfájáson.

A teak világszerte elismert a tartósságáról és stabilitásáról. Magas olajtartalma “beépített” természetes vízlepergetőként működik, és ezért gyakorlatilag immunis a rothadásra, a gombákra és a durva vegyszerekre. A teakfa egyike azon kevés faanyagoknak, amelyek ellenállnak a sivatagi hőségnek is, és nem gyulladnak ki könnyen.

Kihagyhatatlan ajánlataink

Foglalj időpontot bemutatótermünkbe online vagy a +36 20 326 8115-es telefonszámon.

Chat megnyitása
1
Miben segíthetünk ?
Kérdésed van ?
Szia!
Miben segíthetünk ?