Foglalj időpontot bemutatótermünkbe online vagy a +36 20 326 8115-es telefonszámon.

Bambusz

Az újjászületés, a megújító képesség, a kreatív, sokoldalú és egyenes ember jelképe. Szimbolikája sokrétű, akárcsak felhasználása. Vékony, ég felé törekvő, egyenes szárú, de hajlékony és rugalmas. A növény jellemzői alapján az alázat, az alkalmazkodás, a rugalmasság és a kitartás szimbóluma.

Hihetetlenül erős, kiemelkedő szakítószilárdsággal rendelkezik, erősebb, mint az acél, és az építőiparban alternatív anyagként használják. A bambusz összeillesztett szárát használják fel talán a legszélesebb körben; a legnagyobb szárakból házak és tutajok deszkái készülnek, míg a kisebb és nagyobb szárakat egyaránt összefűzik, hogy az építkezéseken használt állványzatot alkossanak. A szárakból kosarakat, vödröket és csöveket is készítenek, illetve bútort, padlót, sétabotot, horgászbotot, kerti karót és egyéb használati tárgyakat.

A Bambusz, (Bambusoideae alcsalád), a Poaceae családba tartozó, több mint 115 nemzetségből és 1400 fajból álló, magas, fára emlékeztető fűfélék alcsaládja. A bambuszok a trópusi és szubtrópusi, illetve az enyhe mérsékelt égövi területeken terjednek el, a legnagyobb koncentrációban és fajszámban Kelet- és Délkelet-Ázsiában, valamint az Indiai- és Csendes-óceán szigetein.

A bambuszok általában gyorsan növő évelők, egyes fajok akár 100 cm-t is nőnek naponta. A fás, gyűrűs szárak jellemzően üregesek a gyűrűk (csomópontok) között, és vastag rizómából (föld alatti szár) elágazó csomókban nőnek. A bambusz törzsek magassága a legkisebb fajoknál 10-15 cm, a legnagyobbaknál több mint 40 méter magasságig terjedhet. A bambusz fajták jellemzői: Erő, Rugalmasság, Erős gyökerek, Folyamatos növekedés, Tartósság.

A bambuszt sokféle célra használják, különösen Kelet- és Délkelet-Ázsiában. Hihetetlenül erős, valójában kiemelkedő szakítószilárdsággal rendelkezik, erősebb, mint az acél, és az építőiparban alternatív anyagként használják. A bambusz növények összeillesztett szárát használják fel talán a legszélesebb körben; a legnagyobb szárakból házak és tutajok deszkái készülnek, míg a kisebb és nagyobb szárakat egyaránt összefűzik, hogy az építkezéseken használt állványzatot alkossanak. Bambuszból számos dolgot készítenek, például építőanyagokat, bútorokat, bambusz szőnyegeket, rolót, konyhai eszközöket, hangszereket, papírt, ruházatot és dekorációs tárgyakat, bambusz tároló dobozokat és egyéb használati tárgyakat.. Egyes bambuszfajokat dísznövényként használnak a kertekben. A Feng shuiban a bambusz a szerencse jelképe is.

Bambusz tárgyak ápolása

A bambuszból készült termékeink ápolást nem igényelnek.

Fenntarthatósága

Miért fenntartható anyag a bambusz? A bambusz hihetetlenül megújuló és sokoldalúan felhasználható növény. Bár kemény, mint a fa, valójában egy fűféle, és egyes fajtái naponta több mint egy métert is képesek nőni. A növénynek nagyon kevés vízre van szüksége, és nem kell növényvédő szerekkel vagy műtrágyával permetezni a növekedéshez. Fenntartása így egyszerű és kockázatmentes.

Érdekességek a bambuszról

A bambusz régóta inspiráció forrása. Egy híres Bruce Lee idézet kiemeli a bambusz tulajdonságait – azt a képességét, hogy hihetetlenül erős, ugyanakkor rugalmas: “Vegyük észre, hogy a legmerevebb fa törik meg a legkönnyebben, míg a bambusz vagy a fűz túléli, hogy a széllel együtt hajlik.” Ez a motivációs idézet arra ösztönöz bennünket, hogy a változás, a kompromisszum és az alkalmazkodás megengedésével törekedjünk a kiválóságra.

A legtöbb bambusz csak 12-120 éves növekedés után virágzik és termel magot, és akkor is csak egyszer az életük során; a szaporodás nagyrészt vegetatív.

Több bambuszfaj, különösen a Dendrocalamus strictus és a Bambusa bambos pépesített rostjait finom minőségű papír előállítására használják.

A bambusz szárak ízületeiben keletkező finomszemcsés kovasavat évszázadok óta gyógyszerként használják keleten tabasheer néven. Kelet-ázsiai művészek, költők és ínyencek régóta ünneplik a bambusz szépségét és hasznosságát festményeken és versekben.

A bambuszrügy tápanyagokban gazdag, kalória- és zsírszegény. A hajtások kiváló rostforrások is. Egyetlen csésze bambuszrügy elegendő ahhoz, hogy kielégítse a szervezet napi rostszükségletét. A bambuszrügyek káliumban és lignánokban is gazdagok, amelyek rák-, ​​baktérium-, gomba- és vírusellenes tulajdonságokkal rendelkeznek. Kiválóan alkalmas a szív egészségének erősítésére. A bambuszrügy segít a vérnyomás normál szinten tartásában is. A bambuszrügy gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságokkal is rendelkezik.

Az ázsiai országokban a földrengések idején az emberek bambuszligetekbe és erdőkbe menekülnek, mivel ezek nagyon biztonságos helyeknek számítanak, ami stabil gyökérzetüknek köszönhető.

Thomas Edison az ELSŐ sikeres villanykörtéjében egy elszenesedett bambuszszálat használt!

Foglalj időpontot bemutatótermünkbe online vagy a +36 20 326 8115-es telefonszámon.

Chat megnyitása
1
Miben segíthetünk ?
Kérdésed van ?
Szia!
Miben segíthetünk ?