Foglalj időpontot bemutatótermünkbe online vagy a +36 20 326 8115-es telefonszámon.

Mangosztán

A mangosztán a megérdemelt siker és bőség jelképe, “az istenek gyümölcse” néven ismert. Trópusi örökzöld fa, nagyon lassan növekvő fajta, a kitartó munka által elérhető gazdagság szimbóluma. A koronája piramis alakú, a levelei elliptikusak és hosszúkásak. A kérge hámlik, és a belseje keserű tejnedvet tartalmaz. Az Indiai-óceánt körülvevő trópusi területeken honos. A pontos származása nem ismert, de egyes feltevések szerint a Szunda-szigetekről és a Molukkákról származik. Napjainkban jellemzően Kelet-Ázsiában található meg.A mangosztán termése ehető, gyümölcse lédús és aromás, enyhén fanyar az íze. Természetes környezetében 25-50 méter magasra is megnő. A mangosteen fa anyaga sötétbarna, a súlya nehéz, szinte elsüllyed a vízben, mérsékelten tartós. Készítettek belőle lándzsákat, rizspálcikát, jelenleg is használják építőipari asztalosmunkákhoz. Jelenleg főleg gyümölcse miatt termesztik, ezzel összekötve fenntartható forrásként szolgál bútor és dekorációs tárgyakhoz felhasznált fa alapanyagként a mangosteen.

Mangosteen fa ápolása

Olaj: Az olaj teljesen színtelen és nem képez réteget a fán, felszívódva kiemeli a bútor eredeti árnyalatát. Teljesen beivódik a fa mélyére bevonva a fa rostjait. Az olajjal való kezelés vízállóvá teszi a bútort, és megóvja a mindennapos használatból eredő foltoktól. A lekezelt felületet megcsiszolva visszakapjuk a natúr hatást. Lehet kapni kifejezetten trópusi fa védőolajat a kezelésére, de lehet használni kevésbé drága, a háztartásban is megtalálható növényi olajokat.

Lakk: A lakk egy vékony réteget fog képezni a bútor felületén, ami teljesen átlátszó. Jól ellenáll a külső hatásoknak, ledörzsölődéseknek, karcolásoknak és foltoknak. A hátránya, hogy ha sérült a bútor egy adott helyen, akkor nem elég azt az egy részt lekezelni vele, hanem a teljes bútort le kell fedni vele. A lakk kiváló hosszú távú megoldásnak, mivel rendkívül ellenálló. Többféle lakk közül is választhatunk ízlés szerint, matt, fél matt, szatén vagy akár fényes. Beltéri használatra megfelel a hosszabb száradási idejű lakk, míg kültéri használatra ajánlott inkább rövidebb száradási idejű lakkot választani.

Fenntarthatósága

A mangosztán termelése viszonylag fenntartható, nincsen ismert jelentős károsodás a levegőben, vízben, talajban, erdőkben. Ha a gyümölcsét vásároljuk érdemes odafigyelni rá, hogy GMO mentes legyen, mivel a kémiai növényvédő szerek szennyezik a levegőt, földet és a vizet.

Érdekességek

Bár a mangosztán széles körben a gyümölcséről ismert, gyógyászati tulajdonságokkal is rendelkezik. A gyümölcs héja belsőleg használható vérhas, hasmenés, hólyaghurut és gonorrhea esetén. Külsőleg ekcéma és más bőrbetegségek esetén használható. A levél és a kéreg főzete szintén használható ilyen célokra. A gyümölcshéj tanninforrás, amely fekete festékként használható. A gallyakat rágópálcaként használják. A fát építőipari és asztalosmunkákhoz használják így különleges és egyedi mangosztán dísztárgyakat vásárolhatunk meg.

Foglalj időpontot bemutatótermünkbe online vagy a +36 20 326 8115-es telefonszámon.

Chat megnyitása
1
Miben segíthetünk ?
Kérdésed van ?
Szia!
Miben segíthetünk ?