Foglalj időpontot bemutatótermünkbe online vagy a +36 20 326 8115-es telefonszámon.

Mimóza (Akácia)

A „boldogság fája”, amit a szépség, egyensúly és védelmezés szimbólumaként tartanak számon. A mimóza a feminin energiák; az érzékenység, empátia, érzékiség örök jelképe. Tiszteletet jelent, boldogságot hoz az üzleti életben az örömmel végzett tevékenység révén, virága pedig a hűséges szeretet üzenetét is hordozza. A mimóza más nevén selyemfa egy Ázsiában őshonos fa és széles körben ültetik dísznövényként. Örökzöld gyorsan növekvő fa, páfrányszerű élénk sárga levelekkel. Átlagosan 10 maximum 12 méter magasra nő, tökéletes kerti fának számít. A faanyag színe egészen a világosbarnától a mélyebb arany vagy vöröses barnáig terjed. Az idő előre haladtával folyamatosan sötétedik a színe. Az anyaga durva, egy kicsit egyenetlen a szerkezete, és az anyagnak van egy természetes csillogása. A kereskedelmi célú fakitermelése nem jellemző, inkább hobbi favágók, vagy kisebb fűrészüzemek által eladásra kínált darabok állnak rendelkezésre. Felhasználják bútor gyártásra, kézműves és esztergált dísztárgyak készítésére.

Akácia fa ápolása

Olaj: Az olaj teljesen színtelen és nem képez réteget a fán, kiemeli a bútor eredeti árnyalatát. Teljesen beivódik a fa mélyére, bevonva a fa rostjait. Az olajjal való kezelés vízállóvá teszi a bútort, és megóvja a mindennapos használatból eredő foltoktól. A lekezelt felületet megcsiszolva visszakapjuk a natúr hatást. Lehet kapni kifejezetten trópusi fa védőolajat a fa kezelésére, de lehet használni a háztartásban megtalálható növényi olajokat is.

Méhviasz: Az ismert különböző viaszok közül a legjobb eredményt a méhviasszal lehet elérni. A viasszal való kezelés az egyike a legrégebben ismert fényezési eljárásoknak, a munkafolyamat pedig aránylag egyszerű. Puha ronggyal felvisszük a kezelni kívánt felületre a viaszt, és beledörzsöljük a fa pórusaiba. Ezzel tompa fényű, selymes csillogású felületet kapunk, ami enyhén vízálló és karcálló is lesz. Javítható a felület minősége, ha a viaszhoz valamilyen gyantát adagolunk, vagy a viasszal bekent felületet sellak-réteggel vonjuk be. A meleg helységben történő száradás után a fölösleget egy puha törlőronggyal kell eltávolítani, majd a felületet szintén puha ronggyal kell szárazra törölni.

Lakk: A lakk egy vékony réteget fog képezni a bútor felületén, ami teljesen átlátszó. Jól ellenáll a külső hatásoknak, ledörzsölődéseknek, karcolásoknak és foltoknak. A hátránya, hogy ha sérült a bútor egy adott helyen, akkor nem elég azt az egy részt lekezelni vele, hanem a teljes bútort le kell fedni vele. A lakk kiváló hosszú távú megoldásnak, mivel rendkívül ellenálló. Többféle lakk közül is választhatunk ízlés szerint, matt, fél matt, szatén vagy akár fényes. Beltéri használatra megfelel a hosszabb száradási idejű lakk, míg kültéri használatra ajánlott inkább rövidebb száradási idejű lakkot választani.

Fenntarthatósága

A mimóza kitermelése nem történik nagy mennyiségekben, így nem szerepel a CITES függelékeiben vagy az IUCN veszélyeztetett fajok vörös listáján, mint például az indiai rózsafa.

Érdekességek a mimózafáról

A selyemfa, egy gyönyörű dísznövény rózsaszín, lágy és selymes illatú virágokkal. Nevét a görög “mimos” szóból kapta, ami azt jelenti, hogy “utánzó”. Az elnevezés arra utal, hogy a növény viselkedése a ragadozók száját utánozza.

A fa perzsa neve “éjszakai alvót” jelent, Japánban pedig “alvó faként” ismerik.

Virágai aromásak. Érdekes módon nem a szirmok, hanem a hosszú, fonalszerű porzók teszik a virágokat olyan mutatóssá és színessé. Színe a sárgás-rózsaszíntől a korallpirosig változhat. Nyáron, április és július között virágoznak, és fürtökben nőnek az ágak végén.

Kihagyhatatlan ajánlataink

Foglalj időpontot bemutatótermünkbe online vagy a +36 20 326 8115-es telefonszámon.

Chat megnyitása
1
Miben segíthetünk ?
Kérdésed van ?
Szia!
Miben segíthetünk ?