Foglalj időpontot bemutatótermünkbe online vagy a +36 20 326 8115-es telefonszámon.

Mangófa

A mangót a “gyümölcsök királyaként” is ismerik, a boldogság, a jólét és a bőség szimbóluma. A mangó gyümölcs egyben a szerelem és a termékenység jelképe. A mangó motívumokat széles körben használják bútorok és textilek díszítésére.A mangófa latin neve Mangifera indica. Őshazája India, Mianmar (korábban Burma) és Kelet-Ázsia térsége. A gyümölcs népszerűsége miatt ma már a legtöbb trópusi éghajlaton termesztik. Portugál kereskedők vitték Afrikába, de főleg Dél- és Délkelet-Ázsiában terjedt el és található meg napjainkban is. A faanyagot előszeretettel használják bútorokhoz, ácsmunkához, padlóburkolatokhoz, dobozokhoz és ládákhoz. A bőség és jólét szimbóluma, friss és üde energiát hoz a térbe. A mangó fa nagy méretű örökzöld fa, amit leginkább gyümölcséről, a mangóról ismernek az emberek. Átlagosan 15-18 méter magasra nő ha fakitermelésre szánják, de természetes közegében akár 25-30 méter magasra és 120cm szélesre is nőhet.

Több fajtát is termesztenek belőle lédús, húsos gyümölcse miatt, ami mennyei csemege Thaiföldön kókusztejben főzött ragacsos rizzsel (mango sticky rice). Sok más keményfával ellentétben a mangófa viszonylag könnyen megmunkálható. Ez teszi kiváló választássá ácsmunkákhoz és bútorgyártáshoz; könnyen alakítható, gyalulható és csiszolható, miközben nagy szilárdsággal büszkélkedhet. Ennek eredménye, hogy a mangófa bútorok nagy arányban tartalmaznak díszes mintákat. Sűrűn szemcsés fa, ami hozzájárul az egzotikus mintázathoz, amely egyes bútorokon jól látható. Közepesen nehéz és kemény. A mangófa természetes színe a világosbarnától az aranybarnáig terjed. Előfordul, hogy ezen túl is gyönyörűen elszíneződik a “foltosodás” miatt: ezt gombásodás okozza, aminek következtében a fa különböző színűvé válhat mint például sárga, vagy rózsaszín akár fekete csíkokkal. A mangófa a tölgyhöz és a mahagónihoz hasonlóan markáns szemcsemintákat mutat.

Fogékony a fapácolásra is, amely gazdag mélybarna színeket eredményez és kiemeli a gyönyörű mintázatot. Ezeket kimondottan keresik a kézművesek, iparművészek, hogy felhasználják egyedi bútorok, mangófa dohányzóasztalok, komódok, kerti bútorok, polcok, étkezőasztalok és számos egyedi modern és tradicionális termékek készítéséhez.

A mangófa bútor ápolása

Szilárdsága kiváló alapanyaggá teszi bútorok készítéséhez. Tartóssága megőrzése érdekében érdemes évente pár alkalommal olajjal kezelni, hogy frissen és nedvesen tartsuk a faanyagot.

Bár a tömör mangófa meglehetősen vízálló, a karcolások elkerülése érdekében töröljük le rendszeresen egy enyhén nedves vagy száraz puha kendővel. Kerüljünk minden durva felületű tisztítóeszközt és szilikontartalmú polírozó- vagy tisztítószereket, amelyek idővel kiszáríthatják a természetes fát. Ne használjunk mosószereket vagy ammóniát tartalmazó tisztítószereket.

Lehet ápolni otthon is megtalálható étkezési olajokkal, mint például az olívaolaj, mogyoróolaj, a citromolaj és a dióolaj vagy a kókuszolaj. Egy puha ronggyal felkenve nem csak a kondicionálásban segít, hanem trópusi illatot is kölcsönöz a fának. A fa anyag kezelésére jó megoldás lehet az ásványi olaj is. Ebből szintén egy puha rongy segítségével kell felvinni kisebb mennyiséget, majd megvárni ameddig teljesen beszívja az anyagot. Az ásványi olaj gyúlékony, ezért nem árt óvatosnak lenni. Végül de nem utolsó sorban méhviasszal is kezelhetjük a fát. Egy puha rongy segítségével átdörzsöljük a bútort a viasszal két rétegben. A méhviasszal egyszerűen kiemelhetjük a mangófa szépségét, gyönyörű fényt és természetes védőbevonatot adva neki. A kezelés után kiegészíthető egy kis citromolajjal vagy akár más egyéb élelmiszeripari olajjal, ha trópusi hangulatot szeretnénk varázsolni a házba.

Fenntarthatósága

A mangófa gyümölcsfaként való termesztése miatt rendkívül könnyen fenntartható. A legtöbb keményfához képest viszonylag gyorsan növekszik, körülbelül 15 év után éri el az érettséget. Ekkor már kevesebb gyümölcsöt teremnek, vagy teljesen leállnak, és felhasználhatóvá válik maga a faanyag. A mangótermesztők 7-15 évente új fákat ültetnek, mielőtt az idősebb fák meddővé válnak. Ez egy fenntartható ültetési és betakarítási ciklust hoz létre, és csak a kevésbé gyümölcsöző fákat vágják ki faanyagnak.

A fa megköti a levegőben lévő szenet, és a belőle készült bútor hosszú távú szén-dioxid „tárolóként” működik. Rengeteget segít az üvegházhatású gázok fékezésében. A termőállománya nagy, és a fa mellékterméke a mangó könnyen hozzáférhető, így a mangófa rendkívül jól fenntartható.

A mangófa használata azt is jelenti, hogy kisebb a nyomás a veszélyeztetettebb fák, mint például a teakfa vagy a kelet-indiai rózsafa (más néven sheesham) felhasználására. A rózsafa lassan növekszik, és a faanyagának túlzott kiaknázása, valamint az illegális fakitermelés veszélyezteti fenntarthatóságát. Jáván és Indiában nagy ültetvényeket létesítettek, hogy kielégítsék az indiai rózsafa iránti keresletet. Az IUCN Vörös Listáján “sérülékeny” státuszba került, emiatt Indiában arra ösztönzik a kézműveseket, iparművészeket és bútor gyártókat, hogy álljanak át a Mangófa használatára, ami biztonsággal hosszú távon fenntartható és minőségben könnyen felveszi a versenyt a Teakfa vagy Rózsafa anyagával és szépségével.

Érdekességek a mangófa bútorokról

Ha szeretnénk megőrizni a fa természetes szépségét akkor érdemes viasszal (wax) és olajjal kezelni. A wax anyagot bele kell dolgozni és a felesleget le kell törölni. Ha olajat használunk, célszerű egy ecsettel felvinni a felületre, annyit amennyit be tud szívni magába. Ezeket az eljárásokat a jó idő végével kell elvégezni kerti bútoroknál. Érdemes 3-4 havonta olajjal, egy szöszmentes ronggyal áttörölni. Papírtörlőt ne használjunk, mert megkarcolhatja a fa felületét. Kezelés előtt a felgyülemlett szennyeződések eltávolításához használjunk puha sörtéjű kefét és szappanos vizet. Kerüljük a magasnyomású mosókat és az acélgyapot használatát. A nem tisztított fa néhány év múlva sötétszürkévé válhat. Ennek elkerülésére javasoljuk egy kimondottan trópusi fához ajánlott tisztítószer beszerzését, ami eltávolítja a bútor felületéről a felgyülemlett szennyeződéseket és zsírokat, és akár olyan fényesítő összetevőket is tartalmaz, amelyek segítenek visszaadni a fa eredeti színét.

Kihagyhatatlan ajánlataink

Foglalj időpontot bemutatótermünkbe online vagy a +36 20 326 8115-es telefonszámon.

Chat megnyitása
1
Miben segíthetünk ?
Kérdésed van ?
Szia!
Miben segíthetünk ?