Foglalj időpontot bemutatótermünkbe online vagy a +36 20 326 8115-es telefonszámon.

Rózsafa

A színe az aranybarnától a mély lilásbarnáig változhat, sötétebb barna csíkokkal. A fa a kor előrehaladtával sötétedik, általában mélybarna színűvé válik. Nagyon tartós és a természetnek is ellenáll. A megmunkálása kézi eszközökkel nehéznek számít, mivel a fa szemcsék erősen kötődnek egymáshoz. A fa anyagában néha megjelenhetnek meszes lerakódások, amelyek tompítják a megmunkáló eszköz élét. Felhasználják bútor, gitár, szerszámnyél, takarmány, oszlopok és furnérok gyártására is. Az 1960-as évek óta nagy előszeretettel használják gitárgyártásra a veszélyeztetett Brazil rózsafa helyett.

Rózsafa bútorok ápolása

Évente 1-2 alkalommal érdemes olajjal kezelni. A kezelésre megfelel a citrom, narancs vagy teakolaj. Csak egy száraz rongyra van szükség, amire ráöntjük az olajat és eldörzsöljük a bútoron. Ha túl sok olaj kerül a bútorra az zsíros foltot hagyhat a felületen, ezért oda kell figyelni az olaj mennyiségére. A felesleges olajat egyébként egy sima száraz ruhával le lehet törölni. Nem szabad fűtőtest közelébe helyezni, ugyanis a túlzott hő hatására kitágul. Mivel keményfa így nehezen horpad, karcolódik. Ha ez mégis előfordul, a horpadásokat ki lehet tömni gittceruzával, a karcolásokat pedig pácstollal lehet javítani.

Fenntarthatósága

A Rózsafa lassan növekszik, és a faanyagának túlzott kiaknázása, valamint az illegális fakitermelés veszélyezteti fenntarthatóságát. Jáván és Indiában nagy ültetvényeket létesítettek, hogy kielégítsék az indiai rózsafa iránti keresletet, ám az IUCN Vörös Listáján “sérülékeny” státuszba került. Ez azt jelenti, középtávon a kipusztulás magas kockázata fenyegeti. Az indiai rózsafa vagy paliszander (Dalbergia latifolia) rönk és fűrészáru kivitele az indiai erdőtörvény értelmében tilos.

A brazil rózsafa már 1972 óta a veszélyeztetett fafajok I. szintű, leginkább veszélyeztetett csoportjába tartozik. Az I.-es csoport a legnagyobb veszélyben lévő és kihalással fenyegetettnek tekintett fajokat képviseli, amelyek nemzetközi kereskedelmét ennek megfelelően a legnagyobb mértékben korlátozzák. (A fa esetében ez a fából készült késztermékeket is magában foglalja.)

A rózsafa bútorok elterjedése és népszerűsége kapcsán megnövekedett kitermelés miatt, 2013 óta most már az összes Rózsafa fajta, beleértve az indiai rózsafát (sheesam) is felkerült a veszélyeztetett fajok II.csoportjába, ami azt jelenti, kitermelésük most már szigorúan szabályozott és csak korlátozott mennyiségben, export kiviteli engedély mellett lehet lehetséges.

Többek között ez áll annak a hátterében, hogy a bútoripar elkezdte kiváltani a rózsafát mangófával, ami minőségben és szépségben egyaránt méltó párja a rózsafának, viszont teljes mértékben fenntartható a fakitermelés, hosszú távon biztosítva a faj fennmaradását, környezeti károk okozása nélkül.

Foglalj időpontot bemutatótermünkbe online vagy a +36 20 326 8115-es telefonszámon.

Chat megnyitása
1
Miben segíthetünk ?
Kérdésed van ?
Szia!
Miben segíthetünk ?