Foglalj időpontot bemutatótermünkbe online vagy a +36 20 326 8115-es telefonszámon.

IMG_5031

Az “Ópium Asztalok” története

Az “ópium asztaloknak” nevezett asztalok általában az ópiumbarlangokkal való kapcsolatuk miatt kapták ezt a nevet. Az ópiumasztalokat kifejezetten ezekre a helyekre tervezték és ott használták. 

Az ópium asztal eredetének nyomában:

Elegáns akácia ópium asztalka 

Bár az ópium asztalok története egészen az ősi civilizációkig nyúlik vissza Mezopotámiában, Egyiptomban és más régiókban, az ópiumbarlangok kultúrája a 17. században vált kiemelkedővé Kínában, majd elterjedt a nyugati országokban, különösen a 19. században. Olyan városokban, mint London, Párizs, San Francisco és New York, voltak ópiumbarlangok, amelyek a kínai bevándorlók és más fogyasztók számára szolgáltak. Ennek az anyagnak a fogyasztása ma már illegális, és kerülendő az egészségre ártalmashatása miatt, de az ezekben a létesítményekben használt bútorok öröksége velünk marad.

Az ópiumbarlangoknak sajátos légköre és berendezése volt, amiben ezek a karakteres asztalok kiemelkedő szerepet játszottak, ezért “ópium asztalok” néven váltak ismertté.

Az ópiumasztalokat úgy tervezték, hogy megfelelő felületet biztosítsanak a dohányosok számára a kényelmes fogyasztáshoz. Általában alacsonyan helyezkedtek el a talajhoz képest, lehetővé téve, hogy a felhasználók hátradőlhessenek vagy az asztalhoz közel ülhessenek, miközben pipából vagy más dohányzóeszközből szívnak.

Kézzel készített trópusi keményfa asztal - ópium asztal Indiából

A közelmúlt története

A 20. század második felétől ezek az asztalok újra feltalálták magukat, és újrakezdték az életüket. Gyönyörű ívelt lábaikkal, masszív, de egyszerű megjelenésükkel remekül illeszkednek bármilyen lakberendezési stílushoz, elegáns, keleti hangulatot kölcsönözve annak.

Kialakítás és megjelenés

Kézzel készített trópusi keményfa asztal Tájföldről

A leggyakrabban trópusi keményfából készült, faragás nélküli, négyzet vagy téglalap alakú, mangóból, teakfából vagy rózsafából készült, kézzel készített, képzett indiai faművesek által megmunkált asztalokat találunk. Emellett akácfából készült, kissé könnyebb változatot is választhatunk, amelyek leggyakrabban Thaiföldről származnak, és amelyeken elefántokat és trópusi dzsungelt ábrázoló faragások láthatók. Ritkaságszámba megy az ópium dizájnú konzolasztalok elérhetősége.

Leginkább a gyönyörűen ívelt lábakról ismerhető fel, Afrikától Amerikáig szinte minden kontinensen megtaláljuk1!

1Képek forrása: Afrika, Kína, Kína2, USA, Anglia, Marokkó

Ma ezek a karakteres dohányzóasztalok leginkább a teaházakban vagy előkelő otthonokban népszerűek, egyedi, vintage ihletésű keleti hangulatot kölcsönözve a térnek.

Egy rövid előretekintés a jövőbe

Ahogy a minimalista belsőépítészet világszerte terjed, a bútorpiac a tömeggyártott, könnyebb fából készült termékek felé mozdult el, amelyek sokkal olcsóbban és gyorsabban gyárthatók, bár általában véve sokkal alacsonyabb minőséget képviselnek és kevésbé természetes érzetet nyújtanak.

Az "Ópium Asztalok" története #beszédesbútorok

A szakképzett kézművesek idősödő generációja lassan visszavonul, ami részben fel is gyorsult a covid alatt, amikor sok kis családi vállalkozás omlott össze a kereslet hiánya miatt. A fiatalabb generációk könnyebb munkát és fizetést keresnek a városokban, így ez a szakképzettség lassan eltűnik. Ezek a termékek egyre ritkábban találhatók meg, és a “gyűjtői piac” felé mozdulnak el.

Szenvedélyünk megosztása 🙂

Fedezd fel kézzel készített, tömör fából készült, egyszerűen fenséges, Indiából és Thaiföldről származó, kézzel készített dohányzóasztalaink választékát. Az Indiából származó mangófa szemcséi és mintázata vibráló egzotikus hangulatot kölcsönöz az ópium asztaloknak. Az akácfából készült ópiumasztalokat kézzel faragott motívumokkal díszítik, vagy egyszerűen csak gyönyörű konzolasztalként kerültek hozzánk.

A természetes barna szín stabilitást és nyugodt energiát sugároz, ajánlott oda helyezni, ahol a család és a barátok összegyűlnek, segít feldobni a hangulatot és jó beszélgetésekre inspirál szeretteiddel.

Díszítsd fel otthonodat ezekkel a csodálatos asztalokkal, generációkon át veled maradnak és a családod történetének részévé válhatnak!

Címkék: ,
Chat megnyitása
1
Miben segíthetünk ?
Kérdésed van ?
Szia!
Miben segíthetünk ?