Foglalj időpontot bemutatótermünkbe online vagy a +36 20 326 8115-es telefonszámon.

design motivumok 1

Beszédes bútorok: színek és szimbolikus jelentésük

A színválasztás befolyásolja a hangulatot

Nem meglepő, hogy a szín az egyik fő összetevője annak, ahogyan a körülöttünk lévő világot érzékeljük. A környezetünkben lévő színek határozottan befolyásolják hangulatunkat és érzelmeinket. Amikor elkezded elképzelni otthonod belsőépítészeti kialakítását, győződj meg róla, hogy a színeket úgy használod, hogy azok illeszkedjenek ahhoz a hangulathoz, energetikához, amelyet a térben szeretnél létrehozni. A modern színpszichológia eredete a 19. század elejére nyúlik vissza, amikor Johann Wolfgang von Goethe kiadta Színtan című könyvét. Főként a színek lélektani és fiziológiai hatásai érdekelték. Az árnyalatok jelentésével kapcsolatban a kutatók, a belsőépítészek és a marketingszakemberek között többféle értelmezés is teret kapott, ebből gyűjtöttük össze a hozzánk legközelebb álló leírásokat:

Fehér: a kapcsolódás, kommunikáció, empátia, hit, spiritualitás, gyógyítás színe. A tisztaság, megtisztulás érzetét sugallja. Remekül alkalmas egy tér meghatározására, érdemes más színekkel együtt használni. A fehér szín tökéletes a ház vagy lakás minden helyiségében, legyen az előtér, konyha, hálószoba, nappali vagy fürdőszoba. Üde hangulatot és tiszta érzést kelt, pozitív energiával teszi ragyogóvá otthonunkat.

Szürke: a fehérhez hasonlóan az érzékenység, empátia, hit, spiritualitás, gyógyítás és gyógyulás színe. A pihenés és a nyugalom érzetét kelti. Használhatjuk a szürkét olyan helyiségekben, mint az otthoni iroda, vagy a fürdőszoba. Ez a hűvös szín a konyhától a hálószobáig minden térben működik, és bármilyen stílusú bútorhoz, műalkotáshoz és kiegészítőhöz illik. A szürke még a gyerekszobákban is jól mutat, olyan teret teremt, amelyet nem fognak kinőni.

Barna: a biztonság, stabilitás, az anyagi világ és a gyakorlatiasság színe. A zöldhöz hasonlóan a barna természetes gyökerei nyugalmat árasztanak. A tervezők a barna színeket rengeteg stílushoz választják, például a klasszikus, minimalista vagy loft, kényelmet és stabilitást hozva otthonunkba. Válasszuk olyan helyiségekbe, ahol a család összegyűlik, és olyan bútorcsoportokba, amelyek beszélgetésre ösztönöznek, vagy hálószobába ahová a melegség, csend és nyugalom érzetét varázsolja.

Fekete: a dualitás, a határkijelölés, a bölcsesség, a keretek meghatározása és az előrehaladás színe. Maszkulin jellege miatt a siker és a hatalom kinyilvánítására is alkalmazzák. A fekete klasszikus, kortalan, kifinomult, sokoldalú. Egy olyan szín, amely soha nem megy ki a divatból. Időtlen megjelenést teremt a szobában, mivel a fekete elegáns, klasszikus, erőteljes, és gazdag hangulatot kölcsönöz az otthonnak vagy az irodának, a gazdagság vagy a bőség érzetét kelti. Mivel a fekete bútorokkal kisebbnek érezhetjük a szobát, ezt a színt a legjobb nagyobb helyiségekben alkalmazni.

Arab stílusú tömörfa TV szekrény fekete színben
Arab stílusú tömörfa TV szekrény fekete színben
Előkelő fekete-barna faragott asztal mangófából

Piros: szoláris tartalmakat hordoz, a nap bolygóhoz kapcsolódik. Elsősorban a teremtő akarat, a cselekvés, a kezdeményezés, az egészséges önérvényesítő szándék tulajdonságait erősíti. Alkalmazható a terek felmelegítésére és intimebbé tételére. A kifinomult mély vöröses-piros barátságos hátteret ad az étkezőnek és az előszobának, vagy hangulatos kandallót idézhet a nappalikban.

Élénk színekkel, kézzel festett szekrény, komód mangófából
Élénk színekkel, kézzel festett szekrény, komód mangófából
bambusz fonott kosar NK BT RB 002 4 1 LaVida Oriental Heritage - A beszédes bútorok boltja
MT018 Kalachakra Mandala 5021 1 LaVida Oriental Heritage - A beszédes bútorok boltja

Zöld: az elindított szándék kinyilvánítását fejezi ki. A növényzet, a termékenység, a megújulás függőleges és vízszintes áramlását szimbolizálja. Sárga vagy piros színnel együtt a cselekvés sikerrel való kinyilvánítását támogatja. Nyugtató hatású. A zöld tökéletes választás egy előszobába vagy bejárathoz, mert megkönnyíti a külső térből való átmenetet, de jól mutat otthoni irodában vagy a nappaliban is.

BT 013 HW LaVida Oriental Heritage - A beszédes bútorok boltja
Trópusi mangófából készült kézzel festett kétajtós komód - Ganésha
Trópusi mangófából készült kézzel festett kétajtós komód – Ganésha
MT023 Zold Tara 5097 1 LaVida Oriental Heritage - A beszédes bútorok boltja
TF002 2 LaVida Oriental Heritage - A beszédes bútorok boltja

Kék: a kommunikáció, közvetítés, energiaáramlás színe. A szándék bölcs továbbvitelét szimbolizálja, és támogatja a megvalósítás sikerét. Fenntartja a nyugalom és a frissesség érzését. Jól illik a nagy forgalmú helyiségekbe, például konyhába és fürdőszobába.

BT 98 1 LaVida Oriental Heritage - A beszédes bútorok boltja
CAC 155 1 LaVida Oriental Heritage - A beszédes bútorok boltja
NP001 1 LaVida Oriental Heritage - A beszédes bútorok boltja
selyem parnahuzat KHP 0011 2 1 LaVida Oriental Heritage - A beszédes bútorok boltja
bambusz fonott kosar NK BT RB 005 4 1 LaVida Oriental Heritage - A beszédes bútorok boltja

Sárga: a sárga szín szolaritása a cselekvés kevésbé nyomatékos szándékát jelzi. Lakberendezés terén a meleg és boldog élet dolgaihoz kapcsolódik. A színterápia a sárga színárnyalatokat használja, hogy az embereket mosolyra és örömre késztesse. A sárga lakberendezési szín a melegség és az otthonosság érzetét kelti, közkedvelt falfestékszín is. A legjobb helyiségek, ahol a sárga színt használhatjuk, a folyosók, mivel ezek általában sötétek, a sárga pedig barátságos szín, valamint a reggelizőhelyiségben, hogy segítsen a napfényes, vidám napkezdésben. A hálószobában a sárga színt a legjobb elkerülni.

BT 029 2 LaVida Oriental Heritage - A beszédes bútorok boltja
LaVida Oriental Heritage - A beszédes bútorok boltja
MT021 Kalachakra Mandala 5107 1 LaVida Oriental Heritage - A beszédes bútorok boltja
Címkék: , , , ,
Chat megnyitása
1
Miben segíthetünk ?
Kérdésed van ?
Szia!
Miben segíthetünk ?