Foglalj időpontot bemutatótermünkbe online vagy a +36 20 326 8115-es telefonszámon.

design motivumok 1

Beszédes bútorok: színek és szimbolikus jelentésük

Ebben a bejegyzésben olvashatsz a színek és szimbolikus jelentésük rövid értelmezéséről. Lakásod vagy házad berendezésének kialakítása során figyelembe véve ezeket a szempontokat, tudatosan választhatod meg otthonod energiáját.

Tudtad, hogy a színek befolyásolják a hangulatunkat?

A színek többről szólnak, mint amit a szemmel láthatunk, a színek és szimbolikus jelentésük befolyásolják érzékelésünket és érzelmeinket. Fedezd fel milyen egyszerű és lenyűgöző módon hatnak ránk a minket körülvevő színek, a választott ruháktól lakásunk berendezésén át, mindenben ami körülvesz. Színválasztásunk sokszor ösztönös, egy adott szín segíthet energizálni, vagy lecsillapítani az elménket, nyugtató vagy épp pezsdítő hangulatot árasztva. A színek jelentése, még ha nem is ismerjük őket, hatással van egészségünkre és boldogságunkra. Tudatosan választva nagy mértékben segíthetik általános jólétünket és hangulatunkat.

Nem meglepő, hogy a szín az egyik fő összetevője annak, ahogyan a körülöttünk lévő világot érzékeljük. A környezetünkben lévő színek határozottan befolyásolják hangulatunkat és érzelmeinket. Amikor elkezded megtervezni otthonod belsőépítészeti kialakítását, győződj meg róla, hogy a színeket úgy használod, hogy azok illeszkedjenek ahhoz a hangulathoz, energetikához, amelyet a térben szeretnél létrehozni. A modern színpszichológia eredete a 19. század elejére nyúlik vissza, amikor Johann Wolfgang von Goethe kiadta Színtan című könyvét. Főként a színek lélektani és fiziológiai hatásai érdekelték. Az árnyalatok jelentésével kapcsolatban a kutatók, a belsőépítészek és a marketing szakemberek között többféle értelmezés is teret kapott, ebből gyűjtöttük össze a hozzánk legközelebb álló leírásokat.

Színek és szimbolikus jelentésük a lakberendezésben

A színek jelentése lehet szubjektív és kulturálisan eltérhet, de egészségünkre és érzelmeinkre gyakorolt pozitív hatásukat a pszichológia és az orvostudomány is elismeri.

Fehér szín jelentése

A fehér a kapcsolódás, kommunikáció, empátia, hit, spiritualitás, gyógyítás színe. A tisztaság, megtisztulás érzetét sugallja. Remekül alkalmas egy tér meghatározására, érdemes más színekkel együtt használni. A fehér szín tökéletes a ház vagy lakás minden helyiségében, legyen az előtér, konyha, hálószoba, nappali vagy fürdőszoba. Üde hangulatot és tiszta érzést kelt, pozitív energiával teszi ragyogóvá otthonunkat.

Szürke szín jelentése

A fehérhez hasonlóan a szürke az érzékenység, empátia, hit, spiritualitás, gyógyítás és gyógyulás színe. A pihenés és a nyugalom érzetét kelti. Használhatjuk a szürkét olyan helyiségekben, mint az otthoni iroda, vagy a fürdőszoba. Ez a hűvös szín a konyhától a hálószobáig minden térben működik, és bármilyen stílusú bútorhoz, műalkotáshoz és kiegészítőhöz illik. A szürke még a gyerekszobákban is jól mutat, olyan légkört teret teremt, amelyet nem fognak kinőni.

Barna szín jelentése

A biztonság, stabilitás, az anyagi világ és a gyakorlatiasság színe. A zöldhöz hasonlóan a barna természetes gyökerei nyugalmat árasztanak. A tervezők a barna színeket rengeteg stílushoz választják, például a rusztikus, klasszikus, minimalista vagy loft, kényelmet és stabilitást hozva otthonunkba. Válasszuk olyan helyiségekbe, ahol a család összegyűlik, és olyan bútorcsoportokhoz, amelyek beszélgetésre ösztönöznek, vagy hálószobába ahová a melegség, csend és nyugalom érzetét hozza el.

Fekete szín jelentése

A dualitás, a határkijelölés, a bölcsesség, a keretek meghatározása és az előrehaladás színe. Maszkulin jellege miatt a siker és a hatalom kinyilvánítására is alkalmazzák. A fekete klasszikus, kortalan, kifinomult, sokoldalú. Egy olyan szín, amely soha nem megy ki a divatból. Időtlen megjelenést teremt a szobában, mivel a fekete elegáns, klasszikus, erőteljes, és gazdag hangulatot kölcsönöz az otthonnak vagy az irodának, a gazdagság vagy a bőség érzetét kelti. Mivel a fekete bútorokkal kisebbnek érezhetjük a szobát, ezt a színt a legjobb nagyobb helyiségekben alkalmazni.

Piros szín jelentése

A piros szín szoláris tartalmakat hordoz, a nap bolygóhoz kapcsolódik. Elsősorban a teremtő akarat, a cselekvés, a kezdeményezés, az egészséges önérvényesítő szándék tulajdonságait erősíti. Alkalmazható a terek felmelegítésére és intimebbé tételére. A kifinomult mély vöröses-piros barátságos hátteret ad az étkezőnek és az előszobának, vagy hangulatos kandallót idézhet a nappalikban.

Zöld szín jelentése

A zöld szín az elindított szándék kinyilvánítását fejezi ki. A természet, a növényzet, a termékenység, a megújulás függőleges és vízszintes áramlását szimbolizálja. Sárga vagy piros színnel együtt a cselekvés sikerrel való kinyilvánítását támogatja. Nyugtató hatású. A zöld tökéletes választás egy előszobába vagy bejárathoz, mert megkönnyíti a külső térből való átmenetet, de jól mutat otthoni irodában vagy a nappaliban is.

Kék szín jelentése

A kék szín a kommunikáció, közvetítés, energiaáramlás színe. A szándék bölcs továbbvitelét szimbolizálja, és támogatja a megvalósítás sikerét. Fenntartja a nyugalom és a frissesség érzését. Jól illik a nagy forgalmú helyiségekbe, például konyhába és fürdőszobába.

Sárga szín jelentése

A sárga szín a nap színe, szolaritása a cselekvés kevésbé nyomatékos szándékát jelzi. Lakberendezés terén a meleg és boldog élet dolgaihoz kapcsolódik. A színterápia a sárga színárnyalatokat használja, hogy az embereket mosolyra és örömre késztesse. A sárga lakberendezési szín a melegség és az otthonosság érzetét kelti, közkedvelt falfestékszín is. A legjobb helyiségek, ahol a sárga színt használhatjuk, a folyosók, mivel ezek általában sötétek, a sárga pedig barátságos szín, valamint a reggelizőhelyiségben, hogy segítsen a napfényes, vidám napkezdésben. A hálószobában a sárga színt a legjobb elkerülni.

Indiai vintage konzol szekrény Lord Ganesha-val
Beszédes bútorok: színek és szimbolikus jelentésük #beszédesbútorok
Címkék: , , , ,
Chat megnyitása
1
Miben segíthetünk ?
Kérdésed van ?
Szia!
Miben segíthetünk ?