Foglalj időpontot bemutatótermünkbe online vagy a +36 20 326 8115-es telefonszámon.

design motivumok 2

Beszédes bútorok: design motívumok és szimbolikus jelentésük

Mi ihlette a beszédes bútorok bolt elindulását?

Beszédes bútorok: design motívumok és szimbolikus jelentésük #beszédesbútorok

Kézzel faragott és festett lótusz virágok, állatok, geometriai szimbólumok, melyek beszélnek hozzánk, pozitív életenergiát sugározva, innen ered a beszédes bútorok bolt ötlete. A hagyományos szimbólumok egyetemes nyelvet alkotnak, virágmintás mandalák, geometriai minták, állatok sokasága kísér minket évezredek óta mindennapi utunkon. A szimbólumok befolyásolják a tudatalattinkat és dokumentáltan hatással vannak az érzelmeinkre és az észleléseinkre. Például egy kiválasztott szín és motívum áraszthat pozitív energiát vagy épp hozzájárulhat egy nyomasztó érzés kialakulásához.

Chiang Maiban jártam, a Baan Tawai kézműves faluban és az egyik boltba besétálva egy mesésen szép szekrény előtt találtam magam. Keleties stílusvilágot idéző részletgazdag faragások, elegáns csipkézett boltívek kavalkádja ragadott magával és azon gondolkoztam mit jelenthetnek a faragott minták, szimbólumok? Mi járt a kézműves mester fejében amikor készítette ezt a remekbe szabott bútort vagy dekorációt, mi az ő története amit üzenetként küldd tovább és aminek részese lehetek ha magammal viszem ezt a műremeket?

Fedezzük együtt fel, mit is jelentenek ezek a szimbólumok és hogyan hatnak ránk.

Mandala motívum jelentése

A mandala szó a klasszikus indiai nyelvből a szanszkritből származik, jelentése: kör, ív, körszelet vagy korong. Más vélemény szerint jelentése az elmével is kapcsolatban áll (manas jelentése ”elme”). Bútorok díszítő mintáiban sűrűn alkalmazzák, a gömb a teljesség, az egység, az összetartozás és a család megjelenítése.

A mandala sokkal több mint egy egyszerű geometriai alak. A buddhista és hindu kultúrában hatalmas szimbolikus jelentéssel bír. Úgy vélik, hogy a világegyetem különböző aspektusait képviseli és végigvezeti a hívőt az univerzum átváltozásának folyamatán. Kínában, Japánban és Tibetben a meditáció és az imádság szimbolikus kifejeződése, amely megmutatja az utat a szenvedésből az örömbe és a boldogságba.

A mandalát elsősorban meditációs céllal hozzák létre, az elme felfrissülésére használják. A Mandala művészetterápia gyakorlása során lehetővé teszi, hogy elterelje a gondolatainkat a negatív dolgokról, és növelje a pozitív energiákat az életünkben. Segít, hogy teljesen magunkra, mint természetes emberi lényre koncentráljunk, és elménket a kitűzött célunk felé irányítsuk. 

Jelentése: A mandala segít feloldani a stresszt, pozitív gondolatokat és megújult energiát inspirál.

Lótuszvirág motívum jelentése

Az egyetemes emberi kultúrtörténet, de különösen a buddhista és egyiptomi kultúra kiemelkedő szimbóluma, több ország nemzeti virága. Sokezer éves keleti történelmet ölel fel és mind a mai napig az egyik legszentebb virág.

A lótuszvirág jelentése kiemelkedő a spirituális szimbólumok közül. A növény, amely képes minden nap a sötét, zavaros vízből újjászületni és csodálatos látványt nyújtani.

Jelentése: A lélek megújulása, a tapasztalok által való tanulás, az önismeret, a dolgok mélyebb megértése és annak felszínre hozásának a megjelenítése.

Beszédes bútorok: design motívumok és szimbolikus jelentésük #beszédesbútorok

Napraforgó motívum jelentése

Már a neve is elárulja, hogy jelképrendszere szorosan kapcsolódik a Naphoz. Szoláris virággá avatja arany színe, sugaras szirmai. Jellegzetessége, hogy növekedés közben a nap felé fordul. 

Jelentése: A megújulást, cselekvést és a bőséget jelképezi.

Geometriai szimbólumok jelentése

Lándzsa, dárda motívum jelentése

A lándzsa vagy dárda maszkulin szimbólum. A hatalom, a küzdelem, a célok megvalósításáért folytatott munka jelképe, bútorok, kerítések gyakori motívuma.

Jelentése: értékeink védelme fejeződik ki az ábrázolásában.

Rombuszalakzat jelentése

A rombuszalakzat a tér és az idő, a termékenység és a földi lét jelképe. 4 egyenlő szárú háromszöge kapcsolódik a tűz, víz, föld, és a levegő elemekhez, szimbolizálja ezek egymásra hatását.

Jelentése: struktúrát és a stabilitás energiáját hozza.

Boltív szimbolikus jelentése

A csipkézett boltív egy erőteljes és az idő keretein túlmutató szimbólum. Az ívek mély rezonanciával rendelkező szerkezetek, mitológiában az idő és a tér közötti ajtót jelképezi, amelyen keresztül egy másik világba léphetünk be. Szoláris, maszkulin motívum, a férfi energiákat testesíti meg, így a teremtő szándék és a cselekvés jelképe. A boltív az új perspektívák felé való nyitást, a másik oldalra látás tényét jelzi. A boltív átlépése az átmenet rítusa, amikor az ember elhagyja a régit, hogy felfedezze az újat.

Jelentése: a szellem és az elme egy magasabb eszmény felé való felemelkedése, a megújulás szimbóluma.

Mozaik szimbólumok jelentése

A mozaik szimbólumok a rész az egészben, az egység, az összetartozás, az együttműködés jelentését hordozzák. 

Jelentése: Életünk részleteinek, emlékeinek felidézése, régi minták felismerése és új minták kialakítása.

Állat motívumok szimbolikus jelentése

Páva szimbolikus jelentése

A páva szimbólum a hindu jelképrendszer egyik legizgalmasabb motívuma, India nemzeti madara. A magyar népművészetben is számtalan helyen és formában jelenik meg. Filozófiai és spirituális jelentéssel is bír, az isteni kegyelem, a szépség és a megújulás szimbóluma. A páva fenséges, férfias, erős és karizmatikus élete számos mitológiai történetben és mesében tükröződik; számos isteni és királyi szimbólumot, tiszteletet és halhatatlanságot ihletett. A pávaszem motívumot gyakran használják fa bútorok díszítésére.

Ha olyan valaki vagy, aki a luxust és az extravaganciát életszükségletnek tekinti, akkor a pávaszellem lehet, hogy vigyáz rád. Az ilyen embereknek veleszületett vágyuk, hogy rendkívüli életet éljenek, és nem érik be kevesebbel. Ahogy a pávák nem látják a saját tollazatukat, és így nincsenek tudatában a szépségüknek, úgy mi is tudatlanok lehetünk képességeinkkel és az élet ajándékaival kapcsolatban.

Jelentése: az újranövekedést, a megfiatalodást, a tiszteletet, a becsületet és a tisztességet szimbolizálja. A szépség, a szerelem és a szenvedély jelképeként is alkalmazzák.

Elefánt szimbolikus jelentése

Számtalan jelentése van az elefántnak, legjellemzőbben a bőség, a siker, az erő, a bölcsesség, a függetlenség, a hatalom, a termékenység, a jámborság, a higgadtság és a hosszú élet jelzőket társítják hozzá. Nagy erejű és szelíd óriás, aki magában hordozza az elmúlt korok bölcsességét és intelligenciáját. Az akadályokkal való szembenézést és azok eltávolítását jelenti az utadból. Ha egy elefánt jelenik meg az álmaidban, az annak a jele lehet, hogy van egy akadály az életedben, amellyel foglalkoznod kell, és amelyet nem hagyhatsz figyelmen kívül tovább. Az ókorban az elefántokat fiatal koruktól kezdve háborús célokra képezték ki, így napjainkban a védelem szimbólumaként is gondolhatunk rájuk.

Jelentése: az elefántok a szerencse és a jólét szimbólumai, akik hatalmas erejüket arra használják, hogy eltávolítsák az akadályokat és a negatív erőket. A bölcsességet, a hosszú életet, az emlékezetet és a vitalitást is képviselik.

Teve szimbolikus jelentése

Beszédes bútorok: design motívumok és szimbolikus jelentésük #beszédesbútorok

A teve ábrázolásának jelentése: a hosszú nehézségekkel járó utakon az elkezdett dolgok belső nyugalommal és higgadtsággal való teljesítésének képessége. A teve ábrázolás azt szimbolizálja, hogy kisebb eszköztárral is van esély nagyobb dolgok megvalósítására. A teve méltósággal viseli az élet terheit. Tudja, hogyan halmozzon fel tartalékot a szűkösebb időkre. Megfelelő erővel rendelkezik ahhoz, hogy az ősi tudást hosszú időn keresztül őrizze és azt a megfelelő időben használja a megfelelő helyen. 

Jelentése: Egyszerűségre és mértékletességre tanít minket, a kevesebb néha több. Fogadd meg a bölcsességét, nem kell sok ahhoz, hogy igazán boldogok legyünk.

szimbolikus jelentése

Lótuszvirággal és 4 lóval díszített mangófa kisszekrény mosott fehér színben

A ló fenséges állat, amely a függetlenség, a szabadság, a nemesség, a kitartás, a bizalom, a diadal, a hősiesség és a verseny szellemi erejét testesíti meg. Szimbóluma az erővel, a bátorsággal és a szabadsággal társul. Egyes mitológiai ábrázolásokban a ló húzza a napot az égen. Erős, gyors és megbízható, igazi szakrális lény, ember és ló között különleges kapcsolat áll fenn.

Lehetővé teszi, hogy olyan feladatokat is elvégezzünk, amit nem tudnánk megvalósítani önerőből, és olyan távolságokra eljussunk ahová nélkülük nem tudnánk. Az egymás mellé helyezett lovak erősítik a személyes vagy üzleti társaskapcsolatainkat. A korlátok nélküli szabadság egyetemes szimbóluma, mivel a lovaglás azt az érzést kelti az emberekben, hogy felszabadulhatnak saját korlátaik alól, és belevethetik magukat a kalandba, a mozgásba és a vágyakozásba. Szelleme ma is segít bennünket abban, hogy felfedezzük a körülöttünk lévő világot és a bennünk rejlő univerzumot. 

Jelentése: Magabiztosság, nemeslelkűség, bátorság. Szelleme belső motivációs erőt ad ahhoz, hogy előre haladjunk, sikeresek legyünk vállalkozásainkban, és önmagunk lehető legjobb verziójává váljunk.

Halpikkely szimbolikus jelentése

A halak az újjászületés, a termékenység, a tudattalan vagy magasabb én, a szerencse, a változás, az egészség és az érzelmek szimbólumai. A halpikkelyek spirituális jelentése a védelem és az erő, ezzel együtt a gazdagságot és a pénzt is szimbolizálják, mivel úgy néznek ki, mint az ezüstérmék. A hagyományos afrikai kultúrákban a halak a termékenységgel és a bőséggel kapcsolatosak. A halpikkelyek a növekedést jelképezik az életedben, vagy azt, hogy elégedett vagy azzal, ahol az életed során tartasz. A halpikkely jó ómen!

Címkék: , , , , ,
Chat megnyitása
1
Miben segíthetünk ?
Kérdésed van ?
Szia!
Miben segíthetünk ?